Flexibel och kreativ arbetsplats, del 2

I förra veckan berättade jag om ett uppdrag hos Gleerups Utbildning i Malmö. Här kommer fortsättningen!

En del av uppdraget var att skapa ett kreativt och flexibelt konferensrum av ett befintligt konferensrum utan fönster. Rummet är egentligen en del av ett stort konferensrum som delas av på mitten med en vikvägg. Den delen av rummet med fönster, var möblerad med ett stort konferensbord och stolar och användes för olika typer av möten. Rummet fungerade som det var och inredningen skulle bibehållas. Vi valde dock att lyfta in ett par nya element även här för att knyta samman de båda delarna (som ni kommer att se senare i inlägget). Den delen av rummet som saknar fönster då vikväggen är stängd (vilket den ofta är), var från början också möblerad med ett stort konferensbord och stolar, och upplevdes som mörk och tråkig. Det skulle vi nu göra något åt! Denna delen av rummet ville Gleerups kunna använda för olika typer av möten och arbete i mer flexibla former för upp till 15 personer. Det skulle vara möjligt att öppna upp mellan rumsdelarna och möblera hela utrymmet i ”biosittning” vid behov.

Även i den här delen av projektet samarbetade jag med Jenny Bergenudd. Genom Gleerups hade vi också kontakt med reklambyrån Top Dollar, som arbetar med Gleerups kommunikation. Vi ville få in samma känsla i konferensrummet, som i korridoren och rummen utanför, där man visar upp sina senast produkter, nyheter och kampanjer. Vi tänkte mycket på flexibilitet och möjligheten att förändra möbleringen efter behov, typen av möten och arbetsuppgifter, när vi inredde rummet. Och naturligtvis utgick vi ifrån Gleerups varumärke, kärnvärden och grafiska profil.

Så här blev det färdiga resultatet…

En del väggar målades grå, för att ge rummet en mer ombonad känsla. Den grå färgen ramar in smartboarden och den stora bilden på väggen och skapar lugn. Genom att långsidan målas grå i hela rummet sammanbinds de två delarna. Den stora bilden på väggen kommer från Gleerups nuvarande kampanj som har tagits fram tillsammans med reklambyrån Top Dollar. Bilden sitter på skenor som hänger i tunna vajrar och kan bytas till en ny bild, när kampanjen ändras.

Framför vikväggen i delen som saknar fönster hängde vi ett vitt drapperi som belyses bakifrån med en LED-ljusslinga i taket för att skapa en illusion av dagsljus. Det stora konferensbordet ersattes av tre mindre bord för ökad flexibilitet och möjlighet att arbeta gruppvis. Bord från Ikea och stolar med ekben från Bolia.

Stora ”glödlampor” från Ilva skapar en kreativ och mysig känsla i rummet. I motsatt hörn i den del av rummet som har fönster, hänger en likadan lampa för att binda samman ytorna ytterligare.

 Vi valde att skapa en hörna med soffa och sittpuffar i en del av rummet för att erbjuda olika möjlligheter för t ex samtal och idémöten. Här la vi ett golv i ek på den befintliga mattan som går i blå ton (och som inte skulle bytas ut). Puffarna flyttas lätt runt. Soffa och puffar från Bolia. Bord och golvlampa från Ilva. Tyg Trådklöver (samma som i samtalsrummen) och klocka från Ikea. Befintligt skåp. Väggen målades mörkgrå för att rama in tyget och förstärka känslan av ett ”rum i rummet”. 

Här har bordslampan från Åhléns också kommit på plats på skåpet! Det lilla bordet med papper på har vi skapat av bordet Lack från Ikea, som vi har satt hjul på. Pappersarken måttbeställdes från ett tryckeri.

Dold stolsförvaring bakom drapperi. De befintliga stolarna ”sparades” för att kunna användas då rummet ska möbleras i biosittning.

Foto: Jenny Bergenudd. 

I vårt förslag ingick det även en stor whiteboardtavla på hjul, som kan flyttas runt i rummet och t ex användas vid soffan, vid en vägg eller som avdelare/arbetsredskap när två grupper ska arbeta var för sig. Gleerups valde dock att avvakta med denna.

Vi presenterade vårt förslag med moodboards, planritning, möbelförslag och ett par alternativa skisser. Så här såg den ursprungliga planritningen ut (ett par saker ändrades dock under projektets gång)…

Och så här såg ett par av skisserna ut…

Det kan ju också vara intressant att se hur det såg ut i konferensrummet innan vi satte igång med uppdraget! Bilderna är tagna med mobilen och är därför lite mörka, men så här såg det ut…

Visst blev det en trivsammare, mer flexibel och kreativ miljö!?

Om du missade mitt första inlägg från uppdraget hos Gleerups, hittar du det här.

Ha en riktigt härlig och kreativ dag!

Christina

8 reaktion på “Flexibel och kreativ arbetsplats, del 2

  1. Pingback: Arbetsmiljön i fokus… | Ambienti

    • Hej!
      Varifrån skenan kommer, kan jag tyvärr inte svara på. Kunden anlitade själv hantverkare som monterade den enligt våra ritningar och det var de som köpte in den. Hör med någon fackhandel så kan de säkert hjälpa dig! LED-ljusslingan kommer ifrån Markslöjd och är beställd på http://www.belysningsdesign.se.
      Lycka till!
      Hälsningar
      Christina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *