Lampor med karaktär

En armatur ger mycket karaktär åt ett rum. Välj därför armatur med omsorg! Det är mycket som ska stämma förutom färg, form och design, för att resultatet ska kännas funktionellt och harmoniskt.

Ett par tips vid ljussättning av ett rum och val av armatur:

 • Tänk alltid på funktionen. Dela upp rummet efter dina behov och ljussätt därefter.
 • Ett rum behöver flera ljuskällor av olika slag, så att ljuset kan varieras och anpassas efter årstid, tid på dygnet, behov och aktivitet.
 • Grunden för en bra belysning är ett brett och jämt ljus från en taklampa och från dagsljuset. Komplettera detta med punktbelysning.
 • Eftersträva att skapa en balans mellan ljus och skugga genom att punktbelysa olika delar av rummet.
 • Se till att belysningen inte bländar.
 • Använd gärna en dimmer som kan dämpa ljuset vid behov.
 • Tänk på att ljusa färger reflekterar ljuset, medan mörka färger absorberar det.
 • Om man blandar olika ljuskällor med olika färgåtergivningsegenskaper, brukar inredningen bli varierande och spännande.
 • En lampa i färg kan fungera som en utmärkt accent i en annars neutral inredning.
 • Tänk på att formen och strukturen på lampans skärm kan ge spännande mönster och speglingar på väggarna och i taket. Men det kan också blir för dominerande i rummet…
 • Låna hem lampan och prova dig fram för bästa resultat! Det är viktigt att se hur den ser ut tänd hemma hos dig.

 Jag får ibland frågan om på vilket avstånd från matbordet som en takarmatur ska placeras. En tumregel är att den ska placeras 55-60 cm från bordsytan. Då får man bra punktbelysning och undviker bländning. Typ av armatur och rum samt tycke och smak spelar naturligtvis också in.

Studio Snowpuppe, en holländsk kreativ duo bestående av arkitekten Nellianna van den Baard och industridesignern Kenneth Veenenbos, skapar lampor inspirerade av traditionell origami. Lamporna ger ett varmt och ombonat ljus och har ett modernt och arkitektoniskt utseende. Balansen mellan ljus och skugga skapar en fin helhet. Lamporna görs i åtta färger: vit, grå, brun, rosa, grön och tre nyanser av gul. Återförsäljare i Sverige är Papp LimitedDet är fint med en pastellfärgad lampa till en inredning med i övrigt neutrala toner.

Pendel Knopp är tillverkad i laserskuren björkplywood och uppbyggd av tolv blad som fördelas i två lager och fästs ihop med knoppar av mässing.
 Det utskurna mönstret ger ett vackert ljus- och skuggspel på väggar och golv. Lampan är designad av Ania Puser för Klong.

En nyhet från italienska Flos är lampan Tatou som skyddar från ett direkt ljus och ger ett mjukt och behagligt sken. Namnet Tatou kommer för övrigt från det franska ordet för bältdjur, däggdjuret med en skyddande sköld. Lampan kan fås i ockrafärg eller vit.

Pendel Lindvall W124 från Wästberg ger rakt nedåtriktat ljus men skapar även en varm stämning i rummet. Lamporna som finns i tre olika storlekar och material är designade av Jonas Lindvall. Så stilrena och snygga!

Nya lampserien Tick från italienska Ilide är skapad av skickliga träsnidare. Lamporna är enkla, men charmiga och finns i olika grader av intensitet och karvdjup samt ytbehandling. De kombinerar kraften och precisionen av antikt hantverk.

Lampan över vårt matbord hemma införskaffades för drygt tio år sedan och jag tycker fortfarande att den är så enkel, stilren och vacker. Det är Flos pendel Fucsia, formgiven av Achille Castiglioni.

Vilken är din favoritlampa?

Jag önskar er alla en ljus och fin dag!

 Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *