Ny golvlampa från danska Menu och belysningstips…

Veckorna går snabbt och dagarna blir kortare och kortare. Nu på hösten när det blir mörkare och skymmer allt tidigare om kvällarna, kan det vara bra att se över belysningen hemma – både för att se till att vi har tillräckligt med ljus för att kunna utföra de sysslor vi behöver göra i hemmet, men även för att skapa stämning och trivsel.

Det finns många snygga och bra armaturer att välja bland på marknaden. Jag satsar gärna lite extra på en armatur som sticker ut lite i rummet och ger karaktär till inredningen, medan andra armaturer kan vara mer diskreta.

Bland höstens nyheter finns bland annat den vackra golvlampan JWDA designad av Jonas Wagell för danska Menu

Lampan ger ett vackert sken och blir som en skulptur i rummet. I serien finns sedan tidigare pendlar och bordslampor, som är omtyckta favoriter av många!

Golvlampan finns i två utföranden; i travertin och borstad mässing samt i carraramarmor och bronserad mässing – båda med lampskärm i vitt opalglas. 

Att ljussätta ett hem eller en trädgård rätt är inte alltid så lätt, men otroligt viktigt för funktionen och helhetsintrycket. Här kommer några råd och tips på vad man kan tänka på när väljer armatur och ljussätter hemma (i repris från tidigare inlägg):

  • Utgå alltid ifrån funktionen. Dela upp rummet efter dina behov och ljussätt därefter.
  • Ett rum behöver flera ljuskällor av olika slag, så att ljuset kan varieras och anpassas efter årstid, tid på dygnet, behov och aktivitet. Ofta gör vi det felet att vi har för få ljuskällor i rummet.
  • Grunden för en bra belysning är ett brett och jämt allmänljus från en taklampa och från dagsljuset. Komplettera detta med punktbelysning.
  • Eftersträva att skapa en balans mellan ljus och skugga genom att punktbelysa olika delar av rummet.
  • Se till att belysningen inte bländar.
  • Sänk gärna takarmaturerna lite. En tumregel är att armaturen över matbordet ska placeras 55-60 cm från bordsytan. Då får man bra punktbelysning och undviker bländning. Men typ av armatur och rum, samt tycke och smak spelar naturligtvis också in.
  • Använd gärna en dimmer som kan dämpa ljuset vid behov.
  • Tänk på att ljusa färger reflekterar ljuset, medan mörka färger absorberar det.
  • Om man blandar olika ljuskällor med olika färgåtergivningsegenskaper, brukar inredningen bli varierande och spännande.
  • Tänk på att formen och strukturen på lampans skärm kan ge spännande mönster och speglingar på väggarna och i taket. Men det kan också bli för dominerande i rummet.
  • Som jag skrev ovan, brukar det bli snyggt om man satsar lite extra på en armatur som får sticka ut lite i rummet och ger karaktär till inredningen, medan man låter andra armaturer vara mer diskreta.
  • Ta hjälp av personalen i en fackhandel, om du tycker det är svårt att välja rätt ljuskälla. De är ofta väldigt kunniga.
  • Glöm inte bort utebelysningen! När man har lagt mycket energi och resurser på att skapa en härlig balkong, en fin husfasad eller en vacker trädgård, är en välbalanserad utomhusbelysning det som verkligen sätter pricken över i. Det är extra viktigt att ha bra ljus vid entréer, gångar och uppfarter.
  • Slutligen, glöm inte bort den stämningsskapande belysningen (det gäller såväl inne som ute). Och inget ger ju ett så vackert och naturligt sken som riktig eld och tända ljus!

Ha en riktigt skön vecka!

Här väntar en hel del jobb, bland annat med ett nytt spännande inredningsprojekt!

Christina

Bilder: Menu.

2 svar på ”Ny golvlampa från danska Menu och belysningstips…

  1. Pingback: Ny golvlampa från danska Menu och belysningstips… - Bloggfeed

  2. Pingback: Ny golvlampa från danska Menu och belysningstips… - Inredningsfeed

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *