Vårens trender på Formex

Idag startar Formex på Stockholmsmässan. Jag tycker alltid att det är lika spännande att kolla in vilka trender som presenteras. På vårens mässa presenteras fyra trender framtagna av Lotta Ahlvar i samarbete med Svenska Moderådet. Trederna visas i en skulptural miljö på mässans entrétorg och finns också sammaställda i en trendguide – Formex Lifestyle.

Vårens trender präglas av ordning och kontraster; olika former, ytor och material ställs mot varandra – mjukt mot hårt, transparent mot opakt, matt mot skinande och nyproducerat mot återvunnet. Det är fortsatt stort fokus på hållbarhet och det nya svarta är grönt i olika nyanser. Kallare gröna toner kombineras med turkosa toner, citrongult, orange och korall. Gråsvart är en viktig accentfärg.

Färgschemat är avfotograferat från Formex utställningskatalog och färgerna är därför inte helt korrekt återgivna.

Vårens fyra trender är:

Nordic Neat
Mässans övergripande trend som handlar om ordning och reda med rätt sak på rätt plats. Det ljusa och fräscha lämnas för en färgskala där friska nyanser i rött och turkos blandas med gräddvitt, beige och brunt. Det ser prydligt ut och esteten väljer med omsorg nya smarta material. Här ses terrakotta, trä, glas, 3D-textil, rotting och linne.

Nordic Essence
Här hittar vi nya innovativa material som bl a biobaserade material bestående av restprodukter där spill från industri blandas till olika kompositer. Materialen kan likna plast, keramik, porslin och syntetfibrer men är gjorda av sojabönsmassa, kaffe, kokos, äggskal. Skräp återanvänds och blir nya material.

Nordic Motion
Nordic Motion handlar om kreativitet och humor och mycket färg. Det mixas och matchas vilt. Den sportiga livsstilen märks också i inredningar i form av skarpa accenter och smarta lösningar. Plast och skinande texturer möter garn, gummi, metall och oväntade material som bast och fjädrar.

Nordic Folk
Den nordiska folkloristiska traditionen är en inspirationskälla för många formgivare. Traditionellt hantverk och formspråk krockar med oväntade tekniker, olika materialkombinationer och det moderna och skapar nya uttryck hos en ny generation formgivare. Här hittar vi t ex trä, näver, stickat, mörk marmor, fransar och blåvitt kakel och porslin som kombineras med mustiga färger som rött och ockra.

Det blir spännande att se hur trenderna konkret tar sig uttryck i produkter och inredningar i vår!

Tyvärr har jag själv inte möjlighet att åka till Formex den här gången. Jag siktar istället in mig på Northmodern i Köpenhamn som startar på söndag, samt Stockholm Furniture Fair i början av februari.

Ha en fortsatt skön vecka!

Och glöm inte bort att frossa i tulpaner i morgon på Tulpanens Dag…:)

Christina

Ett svar på ”Vårens trender på Formex

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *