Drömmen om ett fikonträd

Jag har alltid drömt om att ha ett stort vackert fikonträd, där det växer härliga solmogna fikon, i trädgården…

Trots att vi bor i södra Sverige har jag insett att det nog krävs ett växthus för att klara det och mycket tålamod, såvida man inte köper ett riktigt stort träd från början förståss. Bornholmsfikon är ju tåliga och brukar klara våra förhållandevis milda vintrar bra, om man planterar dem i skydd mot någon vägg. Men jag skulle vilja ha ett stort fristående träd som man kan sitta under och se ljuset silas och reflekteras i det vackra bladverket…

Bilderna är tagna i mysiga Löddeköpinge Plantskola, där det bland annat finns ett stort härligt fikonträd i växthuset.

Jag har (eller hade…!?) två mindre fikonträd i krukor som jag brukar förvara i källaren över vintern, men i år har jag tyvärr inte varit så snäll mot dem. Det ena stod längst in vid fönstret i tvättstugan och jag misstänker att det blev bortglömt och fick lite för lite vatten och har torkat ut. Jag har klippt ner det, men det ser inte så hoppfullt ut. Det andra trädet däremot hade fått nya fina blad redan innan jag tog ut det, men sedan fick det lite för mycket sol för snabbt och de skira bladen vissnade ner. Förhoppningsvis sätter det snart fart igen med hjälp av ny jord och näring i krukan och lagom med sol och vatten.

Men drömmen om det där stora trädet som man kan sitta och njuta under kvarstår. Och ett vackert orangeri vore ju inte helt fel! Eller så får vi flytta till Italien…

Jag får trösta mig med att olivträden i alla fall har klarat vintern bra. Och så får det nog bli en ny tur till plantskolan snart…:)

Ha en fortsatt skön majvecka!

Och dela gärna med er av era fikontips…

Christina

2 svar på ”Drömmen om ett fikonträd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *