Möbelklassiker i rotting

Rotting är ett väldigt snyggt och tidlöst material som passar både inomhus och utomhus. Det framställs av stammen från vissa palmarter och är ett naturmaterial. Det finns många vackra rottingmöbler i butikerna just nu, både i ny design och designklassiker som håller än i dag.

Min absoluta favoritmöbel (alla kategorier!) är Paul Kjaerholms stol PK22 och jag tycker att den är allra snyggast med sits i just rotting….

 Det är en riktigt designklassiker som bara är så elegant och vacker!

Stålramens struktur i PK22 har sitt ursprung i Paul Kjaerholms examensprojekt stolen PK25 från Kunsthåndværkerskolen i Köpenhamn. För PK22 delades strukturen upp i separata delar för att förbättra designen och göra produktionen mer ekonomisk. PK22 blev genast en stor framgång och 1957 tilldelades den priset Grand Prix på Milanotriennalen. Detta satte fart på Paul Kjærholms karriär och han blev snart ett stort namn på den internationella designscenen. Stolen produceras fortfarande av Fritz Hansen. Tyvärr kostar den ju en hel del, men drömma kan man ju alltid göra!;-)

 Andra favoritklassiker i rotting är…

Ottoman, formgiven av italienaren Franco Albini 1951. Franco Albini föddes i Milano, studerade arkitektur och började sin professionella karriär med att jobba för Gio Ponti. Han kombinerade italienskt hantverk med modern design och arbetade ofta i råa, billiga material. Den eleganta ottomanen som finns i två storlekar kan användas på flera olika sätt;  som bord, pall eller fotpall – eller varför inte bara som ett dekorativt skulpturalt objekt i inredningen!

Danska Nanna & Jørgen Dietzels hängande äggformade stol skapades 1959 och har fått många internationella priser. Så enkel och snygg!

Jag gillar också den trebenta stolen Rana som formgavs av Nanna & Jørgen Dietzel 1951.

Såväl Franco Albinis Ottoman som Nanna & Jørgen Dietzels stolar och en rad andra klassiska rottingmöbler (t ex Arne Jacobsens kända Paris-stol) produceras idag av Sika Design.

 Ha nu en riktigt fin vecka!

Här hemma njuter vi av sista semesterveckan som hela familjen är lediga – och efter lite välbehövligt regn är solen tillbaka igen!

Christina

2 svar på ”Möbelklassiker i rotting

  1. Pingback: Hängande Stol Rotting

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *