Olle Eksell sprider glädje hos Ikea

Ikeas kollektion Önskedröm är resultatet av ett önskesamarbete med en av Sveriges mest framstående grafiska formgivare, nämligen Olle Eksell. Mest känd är Olle Eksell nog för den karaktäristiska logotypen för Mazetti ögonkakao, som han skapade 1956. Men han har även formgivit hundratals bokomslag, affischer och tygmönster, samt skrivit flera böcker om design.

Motiven i kollektionen Önskedröm utstrålar glädje. Illustrationerna skapades för många år sedan, men den lekfulla designen gör oss fortfarande varma om hjärtat. I kollektionen, som baseras på i huvudsak tre motiv, finns allt från konstkort, affischer, brickor och muggar till mattor och sängkläder – inredningsdetaljer som de flesta av oss använder varje dag. Jag tycker allra bäst om de charmiga illustrationerna med fåglar…

”Olle Eksell kunde inte teckna människor. Han fick det inte portträttlikt, tyckte han. Men när han ritade fåglar kunde han plötsligt fånga karaktärerna hos människorna. Fåglarna dök upp i Olles illustrationer för första gången i slutet av 50-talet, därefter följde de med genom hela hans karriär.” Ur boken Olle Eksell – Javisst!

När Olle Eksell fick en stund över gjorde han ofta ”hittepåprojekt”. På 1960-talet gjorde han flera prototyper för fågelbrickor.

”Tokiga figurer” är en utveckling av fågelillustrationerna. Motivet på klockan utgörs av en blandning av människo-, fågel- och fantasifigurer. 

De andra två motiven i kollektionen är ”Pappret tänder färgen” (färgglada illustrationer med tändstickor) samt ”Edward and the horse” (illustrationer från barnboken med samma namn).

Kollektionen Önskedröm börjar säljas hos Ikea den 10 april.

Ha en fortsatt skön vecka!

Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *