The voice of Achille Castiglioni

I går bjöd Input Interiör in till solig vårmässa på Luftkastellet ute vid brofästet i Malmö. Det var en otroligt inspirerande och givande dag. Inte minst, eftersom temat var italienskt!

Många utställare var på plats och det bjöds på god italiensk buffé. Höjdpunkten var dock föredraget om den italienske arkitekten och formgivaren Achille Castiglioni med rubriken The voice of Achille Castigioni. Det hölls av ingen mindre än hans dotter Giovanna Castiglioni, som gav oss en mycket personlig och intressant inblick i Achille Castiglionis produktion, samt tankarna och idéerna bakom.

Efter föredraget tog jag chansen att prata några ord med Giovanna Castiglioni, som var så trevlig och tillmötesgående!

Giovanna Castiglioni i Balzar Beskows nya omslutande fåtölj Building (formgiven av Sami Kallio), som visades i vårmässans utställning. Foto: Ambienti (med mobilen, ångrar att jag inte tog kameran med mig…).

Achillle Castiglioni föddes i Milano 1918 och utbildade sig till arkitekt. Han arbetade  tillsammans med sina bröder Livio och Pier Giacomo (men även ensam) med stadsplanering, arkitektur, mässor och produktdesign. Inspirationen kom ofta från enkla ting och han testade nya material och tekniker när han formgav vackra och fuktionella produkter som på ett finurligt sätt löste vardagliga problem. Han blev professor i arkitektur och industridesign och hann få många internationella utmärkelser innan han dog 2002. Många av hans verk finns representerade på designmuseum världen över.

Foten på Lampadina (Flos) där sladden kan rullas upp, har inspirerats av en filmrulle. En del av lampan är blästrad, vilket gör att ljuset sprids på ett speciellt sätt. Lampan finns nu med LED.

Lampan Arco känner de allra flesta igen. Den formgavs av Archille Castiglioni och hans bror Pier Giacomo Castiglioni för Flos 1962. Givanna Castiglioni visade hur den ofta placeras fel, så att man slår huvudet i skärmen. Den ska istället justeras och placeras så att den kommer i rätt höjd över bordet, samtidigt som man kan röra sig under den. En av anledningarna till att foten gjordes i Carrara marmor, är att det var ett billigt material då lampan formgavs.

På min önskelista står lampan Gatto...Den är ju bara så läcker och ger så fint sken!

Pendeln Fuscia hänger sedan många år tillbaka över vårt matbord och jag tycker fortfarande lika mycket om den. Jag tycker den är så stilren och vacker. Inpirationen till formen hämtade Achille Castiglioni från just blomman med samma namn.

Förutom lampor för Flos visade Giovanna Castiglioni möbler, finurliga glasögon, skedar, skålar och andra föremål ur Acille Castigliones omfångsrika produktion.

Hon berättade också om Fondazione Achille Castiglioni i Milano, en stiftelse som har som sin främsta uppgift att katalogisera, sortera, lagra och digitalisera projekt, ritningar, foton, modeller, filmer, föreläsningar, artiklar, böcker, tidskrifter och annat material som Achilles Castiglioni har arbetat med i över 60 år. Med detta jobbar bland andra Antonella Gornati som arbetade nära Achille Castiglioni i mer än 20 år. Även Antonella var med i Malmö i går. Tanken är att behålla och förvalta arvet och samtidigt dela med sig av det till allmänheten.

Foto: Fondazione Achille Castiglioni 

Det skulle vara så otroligt intressant och spännande att åka dit! Kanske kan det bli av någon gång…

Ha en riktigt skön fredag!

Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *