Septum – ny serie vackra vaser från Kosta Boda

Eftersom jag är uppvuxen i det småländska glasriket har jag en extra förkärlek till svenskt glas. Nu i februari lanserar Kosta Boda serien Septum designad av formgivaren Mattias Stenberg (som nu samarbetar med Kosta Boda för första gången). Serien innehåller vaser i tre storlekar, snygga både som en solitär och tillsammans i grupp…

Ordet ”septum” betyder en skiljande vägg, t ex skiljeväggen mellan höger och vänster förmak och kammare i vårt hjärta. Skulle man på samma sätt kunna skapa en skiljevägg i glas, inuti vaserna?

Vasernas yttre former är enkla och släta, men inne i dem finns en oregelbundenhet och lekfullhet som gör varje vas unik. De tre naturnära kulörerna – mossgrönt, stålblått och guldbrunt – är till viss del inspirerarde av 60- och 70-talets nordiska glaskonst. Vaserna tillverkas för hand i begränsad upplaga och är de mest avancerade vaser som någonsin har gjorts hos Kosta Boda. För att klara av att göra en vas behövs det fem glasarbetare som samarbetar. Här visas hur tillverkningen går till i glashyttan. Ett fantastiskt material och hantverk! Och jag blir ju lite smått nostalgisk när jag hör den bekanta dialekten…;-)

Ha en fortsatt bra vecka!

Christina

Ett svar på ”Septum – ny serie vackra vaser från Kosta Boda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *