Trädgårdsinspiration…

…i massor får man när man besöker Löddeköpinge Plantskola!

När jag var på yoga i går kväll och såg Buddhastatyn i yogasalen, kom jag på att jag har glömt att visa bilderna som jag tog när vi var i Löddeköpinge Plantskola och köpte växter för ett par veckor sedan…

Jag älskar den här platsen och kan gå runt länge och strosa här. Det råder ett speciellt lugn och harmoni bland alla underbara växter, krukor och dekorationsföremål som är så vackert arrangerade i olika rum och stilleben. Man påminns om att det är det naturliga och det enkla som oftast är det vackraste. Underbar inspiration för den egna trädgården!

Det är inte alltid så lätt att få till det i trädgården. Ibland får man helt enkelt prova sig fram och det går ju oftast att flytta på växter om det inte blir helt rätt från början. Mitt tips är att göra en skiss över hur du skulle vilja ha din trädgård. Du behöver sedan inte förändra allt på en gång om du inte vill, utan jobba utifrån skissen och göra lite i taget. Ibland kan det dock löna sig att anlita en trädgårdsarkitekt för att få lite hjälp på traven…Här kommer ett par grundläggande tips som är bra att tänka på när du planerar din trädgård:

Tänk efter vilken stil du vill ha i din trädgård och vilka färger som du tycker om. Ta hänsyn till huset och tomten så att trädgården harmonierar med detta i stil och känsla. Hämta inspiration från trädgårdstidningar, böcker och bloggar och börja med att samla bilder på sådant som du tycker om. Tänk i rum och funktioner när du planerar din trädgård (precis som i hemmet). Och glöm inte bort passagerna mellan rummen! Börja med väggarna, först ytterväggarna och sedan eventuella väggar mellan de olika rummen. Sedan lägger du ”golven” som kan bestå av gräs, sten, grus, trä, vatten etc och fyller rummen med det du vill att de ska innehålla. Tänk in nivåskillnaderna i trädgården och variera höjderna på träd, buskar och blommor för att skapa dynamik. Du kan också använda dig av bänkar och bord där du placerar krukor och dekorationsföremål i vackra stilleben för att skapa olika höljd i rummen. Samla växter i grupper så att det inte blir ”plottrigt”. En enhetlig färgskala skapar lugn och harmoni. Tänk också på de olika årstiderna vid val av växter, så att du kan njuta av blommor och färgskiftningar så stor del av året som möjligt. Ta hjälp av plantskolans duktiga personal när du väljer växter; de vet vilka växter som trivs var i trädgården och vilka breddgrader de klarar. Jag brukar ta med en enkel skiss och ibland även foton så är det lättare att förklara hur jag tänker mig det och hur det ser ut i nuläget.

Men framför allt välj det som du tycker är vackert och vill omge dig med – de färger, former  och dofter som du tycker allra bäst om!

Lycka till och ha en riktigt skön fredag!

Christina

2 svar på ”Trädgårdsinspiration…

  1. Vad kul att se bilder, det var ju här ifrån färgen kom som jag målade om mina krukor med. Synd att det är så långt från mig, hade gärna gått där och strosat också!
    Trevlig helg!

  2. Pingback: En ny uteplats tar form… | Ambienti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *