Vackra lampor gjorda av salt…

Har ni varit på Malta någon gång? Om inte, åk dit – speciellt om ni gillar natur, ständer, bad och snorkling! Jag var där för många år sedan och skulle gärna åka tillbaka…Ön är precis lagom stor för att man ska hinna se och lära känna den, men ändå ha tillräckligt att upptäcka och göra. Jag minns speciellt det vackra landskapet med underbara ständer, klippor och bukter och det kristallklara vattnet! Huvudstaden Valletta är mysig att strosa runt i, men det finns även andra trevliga små genuina orter på ön. Och åk ut till ön Gozo som är otroligt vacker och perfekt för snorkling!

Just ifrån Malta kommer de här speciella lamporna gjorda av salt…

Den maltesiske designern Roberto Tweraser ville skapa något unikt som tog till vara det lokala hantverket och den naturliga råvara som Malta har att erbjuda, nämligen salt.

På många ställen på Malta samlar familjer än idag in salt för hand på traditionellt vis, så som man har gjort i århundraden. Man karvar ut stora rutor i klipporna och fyller sedan de grunda hålen med havsvatten som får torka bort och avdunsta i den heta solen. Det rena havssaltet som blir kvar samlas ihop i högar som sedan fylls i säckar och bärs bort för att beredas och säljas…

 Att tillverka lampor av salt är emellertid en tidskrävande process. För varje lampa skapas en gipsform som den gjuts i. Varje form används bara en gång, och varje lampa är därför unik i form och storlek. Saltet blandas med en liten mängd syntetiskt bindemedel innan det placeras i formen. Varje lampa gjuts sedan i ett antal sektioner. När blandningen har satt sig tas lampan försiktigt ut och bearbetas för hand tills den är klar.

Resultatet är denna vackra lampa som sprider ett naturligt och varmt sken och både känns genuin och trendig på samma gång!

Tyvärr vet jag inte om den säljs via någon återförsäljare i Sverige. Någon som vet?

Nu har resten av familjen redan bänkat sig framför tv:n för att se VM-finalen i fotboll, så nu får jag skynda mig…;-)

Ha en riktigt skön kväll!

Christina

Ett svar på ”Vackra lampor gjorda av salt…

  1. Vilket jobb… och vilken tid det måste ta för att få ihop salt om det så bara är för det egna användandet! Jättefin lampa, jag kollade via länken och det ser ut att ge ett väldigt vackert sken!
    Ha nu en fin vecka!
    Kram Irene

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *