Vårens färger och trender 2013

God fortsättning på 2013!

Och tusen tack för era fina kommentarer och lyckönskningar efter mitt första inlägg. Jag hoppas att ni kommer att följa mig och att bloggen kommer att bli en källa till inspiration!

Nu är det ett nytt år och nya utmaningar väntar. Efter en lång höst och vinter längtar vi efter ljus och uppiggande färger!

Färger som vi redan har sett en hel del av i olika inredningsmagasin är aprikos/korall och grönt i olika nyanser. Men vårens modefärger framtagna av Pantone (baserat på global trendspaning och analys) består av en hel palett av pastellfärger och även en del starkare färger som rött, blått och varmt gult – perfekta att pigga upp en neutral bas i vitt, beige eller grått med. Pantone har utsett Esmerald till årets färg. Vilken färg kommer att bli din favorit i vår?

Ett enkelt sätt att vänja sig vid en ny färg och prova hur den känns i inredningen är att köpa snittblommor i den aktuella färgen innan man investerar i något mer bestående. Du kan också prova dig fram med en skål, kudde eller något annat som du fastnar för. Eller varför inte bara duka med nya servetter?

Vi kommer också att få se grafiska former och mönster, bulliga former, ljusa trätoner, färgat glas och inslag av metaller som koppar, mässing och brons i inredningen i vår.

Hur världen ser ut i stort påverkar även modet och inredningen. Oroligheter och en instabil världsekonomi skapar ett behov av trygghet, vilket visar sig i trenderna. Otrygghet gör oss nostalgiska och vi söker oss bakåt i tiden och tycker om det vi känner igen från förr. De kända möbelklassikerna står för kvalitet, tidlös stil och lång hållbarhet. Vi värdesätter också hantverk, allra helst i naturmaterial.

Vi har en längtan efter gemenskap och inreder gärna platser för möten och umgänge, såväl inomhus som ute på terrassen och i trädgården.

Men varje trend har även en mottrend och vi experimenterar därför gärna med material som plexiglas, gummi, neopren och plast, blanka material och olika typer av ytbehandlingar, gärna då i färger som korallrosa och mintgrönt. Miljön är i fokus och vi använder miljövänliga färger och material.

Marimekkoskål från Ittala i nya färgen laxrosa.

Omslaget på det senaste numret av Residence ger oss en känsla av hur mintgrönt kan integreras i en neutral bas.

Färgkoordinerade galgar från Pantone Universe, Room Copenhagen.

Lycka till! Jag hoppas att detta inspirerar dig att experimentera med vårens nya färger!

Christina

3 svar på ”Vårens färger och trender 2013

  1. Pingback: En flexibel arbetsmiljö | Ambienti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *