VIDA Museum & Konsthall

När vi var på Öland i förra veckan, besökte vi VIDA Museum & Konsthall som ligger en liten bit söder om Borgholm. Det är otroligt vackert beläget, högst upp på en sluttning med utsikt ner mot Kalmarsund. Byggnaden i glas, betong, järn och trä är på hela 2 000 kvm och har en mäktig glasfasad och ett stort trädäck ut mot sundet. De stora glasfasaderna och fönstren uppe vid taket ger tillsammans med byggnadens generösa takhöjd ett väldigt vackert ljus.

Museet öppnade 2001 med en konsthall för galleriverksamhet och två flyglar för glaskonstnärerna Ulrica Hydman-Vallien respektive Bertil Vallien. Här visas konst från tidigt 1960-tal fram till det senaste inom glas, keramik, skulptur och måleri. 2003 utvidgades VIDA med ännu en konsthall (Norra hallen) för Rasjösamlingen, en stor privat konstsamling med inriktning på samtida svenskt måleri. Och 2005, då Ulf Trotzig fyllde åttio år, invigdes ännu en konsthall, Trotzighallen.

Dessutom finns det en museibutik och ett café med en fantastisk utsikt över Kalmarsund…

Jag är uppvuxen mitt i glasriket i Småland och har alltid haft en förkärlek till just glas. Därför var det extra roligt att komma hit!

Konstglas av Ulrika Hydman-Vallien…

…och ett smakprov från Bertil Valliens flygel…

Ett par av alla de vackra statyer och konstverk som finns på VIDA…

Ni hittar VIDA vid väg 136 söder om Borgholm alldeles intill Halltorps gästgiveri. Det är väl värt ett besök!

Ha nu en riktigt skön vecka!

Här nere hos oss i Skåne bara fortsätter det fina vädret och än har vi inte fått något regn…

Det är sol och bad som gäller varje dag just nu!:)

Christina

Ett svar på ”VIDA Museum & Konsthall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *