Badrum på liten yta

I förra veckan lovade jag att visa er vårt ena badrum. Vi har ett badrum med dusch och badkar på bottenvåningen. När vi byggde till vårt hus för några år sedan, ville vi få in ett till badrum med dusch på ovanvåningen. Vi hade inte särskilt stort utrymme att spela på, men lyckades ändå få in ett funktionellt badrum på liten yta. Vår tillbyggnad ritades av arkitekten Tina Francke. Tillsammans med våra duktiga byggare, Stefan Schöning och Joakim Olsson på Skala 1:1, utformade vi sedan badrummet i detalj. Här kommer lite bilder!

Den gröna kakelplattan är köpt på Sicilien i höstas och innehåller lavasten. Motivet symboliserar ön Sicilien  –  ett ställe som ligger mig mycket varmt om hjärtat!

Handkrämerna kommer från Durance en Provence respektive Acca Kappa och ljuskoppen kommer från Himla.

För att utnyttja utrymmet under snedtaket byggde vi en mosaikklädd hylla med en infälld förvaringshylla i. Hela förvaringshyllan går att lyfta ut och bakom den finns anslutningar till vattenledningar och golvvärme samlade. På så sätt slapp vi den fula luckan som annars brukar finnas i badrum. Mosaiken heter Vetro Neutra och kommer från italienska Casa dolce casa. Plattorna på golvet kommer ifrån Höganäs.

Vita korgar från Ilva. Handdukar från Himla och Lexington och doftjus från Tine K Home.

Blank skål med vit insida från H&M Home och hjärta från Village.

För att få in mer ljus, satte vi in ett takfönster. Det placerades över toaletten för att även skapa mer plats på höjden där…

Under snedtaket i badrummets ena ände fick vi en rymlig dusch…

Tvättstället är placerat på motsatt sida från snedtaket. Vi satte upp en stor spegel, infälld i kaklet. Förutom att fylla sin funktion som spegel, skapar den rymd i rummet…

Tvål och tvålkopp från Himla, flytande tvål från Savon de Marseille. Tvättfat från Svedbergs. Blandare från Mora.

Golvytan är totalt bara ca 1,6 kvadratmeter (plus ca 1,4 kvadratmeter i duschen). I den lilla långsmala takremsa som finns sitter det dimbara spotar.

Jag hoppas att detta har inspirerat er och visat på att det går att skapa ett funktionellt badrum som inte upplevs så litet på en mycket liten yta!

Ha en fin dag!

Christina

37 svar på ”Badrum på liten yta

 1. Hej!
  Vi letar efter tips på hur man löst toalett&duschrum med snedtak. Ert ser väldigt fint ut!
  Jag skulle bara vilja veta bredd&längd på duschen samt eventuellt höjd från golv till tak där det är som lägst i duschen!
  Med vänlig hälsning
  Elisabeth Norberg

  • Vad roligt att ni gillar vår lösning!
   Golvytan i duschen är 153 cm (i riktning in under snedtaket) x 98 cm.
   Takhöjden är 236 cm. Vägghöjden vid snedtakets början är 112 cm. Taket är 50 cm brett.
   Jag hoppas att detta hjälper dig! Annars får du höra av dig igen!
   Lycka till!
   Hälsningar
   Christina

 2. Hej
  Verkligen fint badrum, jag skall bygga ett lite badrum under snedtak i ungefär samma storlek som ert, har du en möjlighet att skicka eller lägga ut ritning/ skiss på badrummet. Om du vill så får du gärna skicka den till min email, kstrengbom@me.com

  Hälsningar
  Kjell

  • Vad roligt att du tycker om vårt badrum!
   Jag ska se vad jag har som kan vara till hjälp och som jag kan maila dig.
   Hälsningar
   Christina

 3. Hej,

  Oj så mycket inspiration vi fick till vårt badrum vi tänkte renovera! Finns det fler bilder och du har möjlighet att maila över är jag väldigt tacksam. Mycket stilfullt och bra lösningar!

  Mvh
  Christian

 4. Roligt att du gillar mosaiken, vi är så nöjda med den!
  Den kommer från italienska Casa dolce casa (www.casadolcecasa.com) och heter Vetro neutra mosaico 01 bianco, 16V01BIAT.
  Hälsningar
  Christina

 5. Hej!
  Stilfult badrum ni har gjort.
  Har använt bild på erat badrum när jag har varit i kakelaffären. Har svårt att få uppfattning om kakelfärgen på golvet. Är det grått eller beigegrå?
  Vad heter plattorna?

  Med vänlig hälsning
  Merethe

 6. Hej Merethe!
  Tack, vad roligt att ni tycker om vårt badrum och inspireras av det! Plattorna på golvet kommer från Höganäs och heter G06 Grynna, 4406 Light Grey/Brown. Storleken är 96 mm x 96 mm (både på golvytan och i duschen).
  När vi skulle välja färg på plattorna upptäckte vi dock att det kunde skilja mycket i tonen mellan olika bränningar. De plattorna som vi har går mer åt grått (medan vi såg att det även fanns plattor som gick mer åt det bruna hållet i andra bränningar, men som ändå hade samma färgnummer). Det kan därför löna sig att be att få titta på plattor från olika bränningar om ni föredrar det ena eller det andra.
  Var därför också uppmärksam på att ni får plattor från samma bränning om ni t ex väljer att använda er av två storlekar av plattorna i samma färg.
  Lycka till!
  Hälsningar
  Christina

 7. Hej! Åh vilket fint badrum!! Vi har också ett yttepytte med snedtak. Ryms ingen dusch, men vi vill bredda det lite och få en dusch precis där ni har den. Jag skulle bli oerhört glad om du hade tid att skicka fler bilder och ev en skiss, och framförallt måtten på golvytorna. Alltså duschens golvbredd, bredd från dusch till badrumsvägg osv. För att se hur mycket vi skulle behöva bygga ut. Vi har inte mycket plats tyvärr. Stort tack på förhand!!!

  • Hej Ellinor!
   Vad roligt att du hittade inlägget och gillar vårt badrum!:)
   Jag ska samla ihop det underlag som jag har (inklusive måtten) och mailar dig inom de närmaste dagarna.
   Soliga hälsningar
   Christina

   • Hej. Badrummet ser riktigt fint ut. Om du vill maila det, så tar jag tacksamt emot underlaget som Ellinor också frågade efter. Vi planerar som bäst för ett smalt badrum med snedtak, vilket inte är det lättaste 🙂
    Hälsningar
    Lars

     • Hej Jessica!
      Kul att du hittat mitt blogginlägg och inspireras av det!:)
      Jag har precis mailat dig lite mer info.
      Lycka till!
      Hälsningar
      Christina

 8. Hej! Så fint ni har gjort. Söker nu inspiration till ändrad planlösning på vår övervåning och ev. få in en dusch (finns idag bara handfat och toalett). Vet inte om du läser detta nu, det var ju ett tag sedan du publicerade bilderna. Om du läser är jag också intresserad av måtten i ert badrum. HOppas kunna få till en lika bra lösning som ni lyckats med.

  • Hej Ingrid!
   Vad roligt att du har hittat inlägget! Jag mailar dig mått och lite underlag inom de närmaste dagarna.
   Lycka till med badrummet!
   Hälsningar
   Christina

 9. Vill precis som de andra läsarna kommentera ert fina badrum! Mästerligt!
  Vi ska snart börja renovera vårt som ser likadant ut i planlösning men det kommer dessvärre inte ha takfönster.
  Materialet väljer vi samma som er, likaså färgerna. Det jag undrar och vill fråga är hur ni gillar badrummet idag? Är det något ni skulle gjort annorlunda? Känns måtten bra med inbyggda hyllan tex, placering av handdukstork, materialval?
  Tack på förhand!
  Anneli

  • Tack snälla, vad roligt att du gillar det!
   Vi är nöjda med badrummet och jag vet inget som vi skulle ha gjort annorlunda. Eftersom ytan är så liten, hade vi inte många valmöjligheter när det gällde mått och storlekar, men det känns proportionerligt och inte för trångt så som det blev. När det gäller handdukstorken är det kanske inte helt optimalt att placera den precis vid toaletten, å andra sidan hade det varit långt ifrån duschen om vi hade satt den på motsatt vägg (och några andra alternativ hade vi inte).
   Vad synd att ni inte har möjlighet att ha något fönster. Det gör mycket för ljuset och rymdkänslan. Tänk istället på att ha ordentlig belysning (helst som går att dimma) och en stor spegel som ger en illusion av rymd. Tänk också på att takhöjden blir tillräcklig över toalettstolen om ni som vi placerar den under snedtak (vi löste det ju med hjälp av fönsterkupan).
   Lycka till!
   Hälsningar
   Christina

 10. Hej, superhärligt badrum! Jag undrar hur långt det är från väggen vid duschen till fönstret och hur långt det är från väggen till toaletten? Är det ett 60 fönster? Tycker ni det är trångt vid toaletten och handdukstorken? Mvh Lina

  • Hej!
   Tack, vad roligt att du gillar det!
   Från väggen vid duschen till fönsternischen är det 15 cm och själva fönsternischen är 72 cm (fönster 60 cm). Mellan väggen och fästet för toaletten är det 33 cm. Det fungerar som det är (man stöter inte i handdukarna eller känner att man är alldeles för nära), men det är klart att det hade varit bättre med 10 cm till om det hade funnits plats för det…;)
   Lycka till!
   Hälsningar
   Christina

 11. Hej!
  Vi är på väg att renovera vårt badrum med snedtak och jag hittade din blogg när jag sökte lite inspiration. Badrummet ser jättefint ut och vad jag förstår är ni nöjda 🙂 Skulle vi kunna få ta del av måttskiss och lite fler bilder? Tack på förhand!

 12. Hej Maria!
  Vad roligt att du hittade till min blogg och gillar vårt badrum! 🙂
  Jag har precis mailat dig lite information som jag hoppas kan vara till hjälp.
  Lycka till med badrummet!

  Christina

 13. Vilket fantastiskt fint badrum. Är i samma situation men ska endast ha toa och handfat på liten yta med snedtak. Har sökt lösningar och inspiration och här fann jag massor. Undrar hur hög din vägg är upp till snedtaket? Vi ska också ha takfönster över toaletten men har upptäckt att alla har otroligt olika höjd på denna låga väggen så det är svårt att se hur och om det fungerar. Er lilla hylla vid toaletten var riktigt fin. Vad har den för djup? Hoppas det ser detta trots att var ett tag sen du gjorde detta inlägg 🙂

  • Hej Emma!
   Din kommentar med frågor dök helt plötsligt upp som en ny kommentar i mitt flöde här på bloggen. Jag svarar för säkerhets skull, trots att det var länge sedan du skrev…
   Kul att du gillar vårt badrum!
   Väggen upp till snedtaket är 112 cm och den kaklade hyllan är 30 cm djup. Hyllan som sitter i väggen har hyllplan som är 27 cm djupa.
   Ha det bra!
   Hälsningar
   Christina

 14. Hej!

  Jätte fint badrum!
  Jag gillar mosaiken och undrar hur du fick tag på den? Jag såg i kommentarsfältet att mosaiken kom ifrån Casa dolce casa, beställde du direkt via deras hemsida eller har dom någon återförsäljare i Sverige?

  Mvh Truls

  • Hej!
   Tack, roligt att du gillar det!
   Vi köpte mosaiken via en återförsäljare i Malmö. Det var en butik som tidigare låg en liten bit ifrån Centralen (gatan bakom), men den finns inte kvar längre. Tyvärr kommer jag inte ihåg var den hette och vet inte om den har flyttat. Googla så kanske du hittar en återföräljare i närheten av där du bor.
   Jag hittar bl.a. Kakel Service som finns i Sölvesborg och Nättraby (www.kakelservice.se).
   Lycka till!
   Hälsningar
   Christina

 15. Pingback: Höst här hemma… | Ambienti

 16. Hej!

  Vi är i full gång med planeringen av vårt badrum som ska byggas i ett liknande utrymme som ert. Ni har verkligen ett snyggt badrum och det gav oss fin inspiration.

  Jag tänkte höra vad det är för fabrikat på förvaringshyllan?
  Eller har ni tillverkat den själva?

  Tack på förhand!

  Emma

  • Hej Emma!

   Vad roligt att ni hittade vårt badrum och gillar det! 🙂

   Förvaringshyllan byggde våra duktiga hantverkare efter en enkel skiss och den lämnades sedan in för sprutlackering. Innermåtten är: Längd 97 cm, höjd 61 cm och djup 27 cm. Själva ramen runt (som sitter utanpå kaklet) är 3 cm bred och 5 mm tjock. Hela hyllan är lös och går enkelt att lyfta bort om man vill komma åt installationerna som finns bakom. På så sätt slapp vi en ful lucka.
   Lycka till med ert badrum!

   Christina

 17. Hej!

  Vilket härligt badrum! Vi har ett väldigt likt badrum som vi ska börja renovera. Varifrån kommer glasdörren till duschen? Är duschdörren snedskuren i överkant eller hur har ni löst det med tanke på snedtaket? Vi funderar på att ha glasparti hela vägen från snedtaket till full höjd för att få in ljuset från takfönstret. Hur har ni löst belysningen inne i duschen?

  Bästa hälsningar Johanna

  • Hej Johanna!
   Vad roligt att du gillar badrummet och hittade mitt inlägg (trots att det var ett bra tag sedan jag skrev det nu…)!
   Glasdörren kommer från Svedbergs och är ca 55 cm bred (60 cm med lister). Den är inte snedskuren, utan passar precis in. Taket är 50 cm brett innan snedtaket börjar, men eftersom dörren inte går ända upp – den är 200 cm hög och takhöjden är 230 cm – klarar det sig.
   Vi har infällda spotlights i taket i duschen (det är ju en liten bit tak innan snedtaket börjar).
   Lycka till med ert badrum!
   Hälsningar
   Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *