Framtidens arbetsplats

När jag besökte möbelmässan i Stockholm i början av februari, var jag på ett seminarium om framtidens arbetsplats. Kinnarps presenterade då en intressant trendrapport som de har tagit fram i samarbete med Kairos Future, där åtta skiften som skapar framtiden presenteras. Rapporten släpps i sin helhet nu i mars. De presenterade också en arbetsmiljöundersökning genomförd av Demoskop. I dag ska jag på lunch hos Kinnarps i Malmö och titta på deras möbelnyheter och höra mer om detta. Det ska bli spännande!

  • Endast en av fyra svenskar är helt nöjd med sin arbetsmiljö, enligt undersökningen genomförd av Demoskop.
  • 94 % anser att arbetsmiljön är viktig för att de ska trivas på jobbet.
  • 85 % av kontorsarbetande svenskar upplever att deras prestation påverkas av arbetsmiljön.
  • 92 % tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder en attraktiv arbetsmiljö.

Detta visar hur viktigt det är med en genomtänkt design och inredning på arbetsplatsen, dels för att öka trivsel och prestation hos de anställda, men även för att öka attraktionskraften som arbetsgivare!

Som jag skrev i inlägget från mässan, visades det många sittmöbler med höga ryggar som ”sluter om” den eller de som sitter i dem. Soffan eller fåtöljen blir en plats för avskildhet där man kan läsa, arbeta, samtala ostört eller bara tänka. Denna typ av flexibla sittmöbler syns alltmer på arbetsplatser och i offentliga miljöer, kanske som ett svar på några av de skiften som presenteras i Kairos Futures rapport:

  • Vi arbetar på många olika sätt och olika arbetsuppgifter kräver olika arbetsplatser (”Från fast arbetsplats till fri stittning”).
  • Det blir viktigt med platser för koncentration när vi ofta sitter i öppna landskap (”Från koncentration till distraktion”).
  • Det blir också viktigt med platser där man kan sitta och samarbeta med andra personer (”Från avskildhet till mångfald”).

Bilderna är tagna på Stockholm Furniture & Light Fair i februari.

Österrikiska Bene

Blå Station

Norska VAD

Jag återkommer till Kinnarps och Kairos Futures rapport om framtidens arbetsplats i ett inlägg lite längre fram.

Förhoppningsvis blir dagens besök hos Kinnarps givande!

Ha en fin dag!

Christina

2 svar på ”Framtidens arbetsplats

  1. Pingback: En flexibel arbetsmiljö | Ambienti

  2. Pingback: Flexibel & kreativ arbetsplats, del 1 | Ambienti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *