Det är ingenting, men det är ändå något.

Det här är titeln på en helt fantastiskt fin bok om formgivaren Ingegerd Råman; hennes konstnärsskap, tankar och liv.

När jag var i Stockholm i förra veckan, var jag på Ikeas pressvisning av den nya tillfälliga kollektionen VIKTIGT, formgiven av just Ingegerd Råman. Förutom att se alla vackra saker som ingår i kollektionen, fick jag då den här fina boken. Men höjdpunkten var ändå att få träffa och prata med Ingegerd Råman som är en av de formgivare som jag beundrar allra mest. Hon har en enastående förmåga att skapa vackra, väl avvägda, tidlösa bruksföremål som har en naturlig enkelhet – föremål som är lätta att ta till sig och älska. Och det är just att lyckas med detta som är det unika och kräver det där extra.

Jag hade en stund över i veckan och började läsa i boken och jag kunde helt enkelt inte sluta, utan sträckläste den. Så intressant att läsa om Ingegerds Råman och inspireras av hennes framåtanda, kunnande, glädje och nyfikenhet. Och man får en förståelse för hur mycket perfektion och hårt arbete som ligger bakom varje produkt.

”Om sitt eget arbete brukar Ingegerd Råman säga att ’det är ingenting, men det är ändå något’. Samma återhållna estetik präglar allt runt henne.”

Bokens vackra bilder visar formgivarens hem, ateljé, människor, miljöer och saker som inspirerar och betyder något speciellt för henne, men också ett urval ur hennes samlade produktion.

Här den vackra ateljén i Skåne.

Ingegerd Råman tillsammans med arkitekten Gert Wingårdh, som hon samarbetar med.

I boken visas en del av föremålen i den nya kollektionen för Ikea. Här en underbar lampa!

Boken kommer att säljas på Ikea när den tillfälliga kollektionen VIKTIGT släpps den 20 maj.  Jag säger bara: Missa inte, köp!

Nu är det snart dags för fredagsmys och vi firar också att sportlovet börjar! Själv är jag lite seg idag, eftersom det blev en lång dag igår…Jag steg nämligen upp kl. 04.30 för att ta tåget till Norrköping och kom hem sent i går kväll. I Norrköping besökte jag ett företag som jag ska inreda en kontorslokal åt. Ett jätte roligt och spännande projekt som jag kommer att ägna mig åt de närmaste veckorna!

Ha nu en riktigt härlig helg!

Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *