Fixa rummet à la Ambienti

Visste ni att det är tusentals barn som söker till SVT:s populära program ”Fixa rummet” varje säsong? Om era barn inte har kommit med i programmet, får ni gärna kontakt mig istället! 🙂

Det är så otroligt roligt att inreda barnrum och försöka förverkliga barnets fantastiska idéer och drömmar i kombination med de förutsättningar som finns och praktiskt tänkande i form av funktion, förvaring med mera. Och föräldrarna vill ju oftast att barnet ska kunna växa med rummet; att det ska hålla ett tag framöver och gå att förändra med enkla medel. Behovsanalysen är som i alla inredningsuppdrag a och o!

Det uppdrag som jag berättar om här är ett rum till en nioårig flicka. Hon skulle få ett helt nytt rum och tycker om färger, speciellt blått, turkost, lila och grönt. En färgglad rutig matta fanns sedan tidigare och den ville flickan ha med sig i sitt nya rum. Den blev därför utgångspunkt i processen. Jag valde en turkos ton i mattan som jag jobbade vidare med i kombination med de andra färgerna. En förvaringshylla skulle också flyttas med in i det nya rummet. Klädförvaringen finns i en ”walk-in-closet” i anslutning till rummet. Det fanns önskemål om någon form av koja/krypin samt mycket förvaring för saker och småprylar. Det skulle också finnas en mer ”öppen” yta för lek och musicerande. Ett stort inresse i familjen är resor.

Så här såg moodboarden som jag presenterade ut…

Inredningsdetaljer och textilier från bl a Ikea, Ilva, Stoff & Stil samt Matton. Fototapet med karta från Mr Perswall. Jag tipsade om att måla väggen under med magnetfärg. Då kan man placera vykort och andra minnen på platser som man har vänner eller har besökt. Övriga väggar i rummet är vita. Golvet är i vitlaserad ask.

Planritningen såg ut så här…

En ny vägg sattes upp för att bygga in sängen. Walk-in-closeten bakom fanns sedan tidigare med gjordes något större. Ett drapperi för sängen skapar ett mysigt krypin…Dörren till rummet kom att hamna i linje med sängens kant där drapperiet sitter. På så sätt kommer övriga familjen åt garderoben utan att gå in i dotterns rum. Dörren mot hallen utanför togs bort, så att hallen fortsätter ”in i” rummet. Ett rejält skrivbord med plats för en kompis också, placerades vid fönstret och den stora förvaringshyllan vid ena väggen. På motsatt vägg sätts fototapeten med kartan upp.

Jag tycker det är viktigt att barnet själv är med i processen och får vara med och färdigställa rummet. Då blir det ju så mycket roligare! Det kan till exempel handla om målning av väggar och möbler, sy kuddar eller tillverka pennmuggar. Ofta när man inreder i privata hem, vill familjen göra inköpen och färdigställa rummen själva i sin egen takt och ibland ta lite i taget. Därför kan det ta lite tid innan man kan ta ”efterbilder”. Ni får istället försöka föreställa er hur det kommer att se ut så länge!

Ha en fin start på den nya veckan!

Idag är det höstkänsla igen, efter en underbart varm och solig helg…Vi badade i Skanör i lördags, men det var kanske sommaren sista dopp!(?)

Christina

3 svar på ”Fixa rummet à la Ambienti

  1. Pingback: Om att inreda barnrum… | Ambienti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *