Höstens och vinterns trender på Formex

I morgon öppnar Formex, den stora branschmässan för nordisk inredningsdesign, på Stockhlomsmässan. Och i samband med det presenteras fyra av den kommande säsongens viktigaste trender i en utställning på mässans entrétorg (utställningen är sammanställd av designern Jan Rundgren). Alla stilarna som presenters har ett nordiskt inslag på något sätt och det övergripande temat på höstens Formex är ”Soft Nordic”.

De fyra trenderna som presenteras på mässan är:

Soft Nordic och Wild Wood

Soft Nordic

Detta är höstens och vinterns starkaste trend och Formex övergripande trendtema. I inredningsbranschen talas det om ”New Nordic style” och man ser en pånyttfödelse av den formgivning som har sina rötter i skandinavisk design från 1950-talet. Stilen är ren och avskalad och formerna är runda. Materialen är exklusiva och uttrycket kan vara både stramt och lekfullt samtidigt. Färgskalan består av mättade pastelltoner som rosa, aprikos och rostbrunt som kombineras med olika nyanser av grått. Bland materialen ser vi ljusa träslag tillsammans med naturgarvat skinn och ull. På möbler och kuddar kan det vara klädda knappar, gärna lite överdimensionerade i storlek, som förstärker den lekfulla känslan i formgivningen.

Wild Wood

I denna trenden är det framförallt det nordiska landskapet med stora vidder som dominerar. Och naturen går hand i hand med det nordiska köket som är stort nu. Alltfler väljer närproducerade livsmedel. Färgskalan går i naturliga toner, som kombineras med sotsvart och vita vintertoner. Textila tryck hämtar inspiration från naturen – blad, grenar och frökapslar står som motiv. Materialen är obehandlat trä, både nytt och åldrat, grovt huggen sten och keramik. I inredningen hittar vi stora föremål som tar plats.

Raw Rustic Junction och Dark Fragrance

Raw Rustic Junction

Denna trend hämtar inspiration från alla världens hamnar. Det är rostiga ytor och material med mycket patina. Material som cement, trä och glas förstärker den råa känslan. Det återvunna glaset fortsätter stort, särskilt i vaser och i produkter för det dukade bordet. Textila material är grov canvas och linne med mycket karaktär i struktur och färg. På textilierna finns också många etniska inslag, särskilt på mattor och kuddar. Färgskalan går i starka färger som kombineras med mörka neutraler och blå toner i en vinterskala.

Dark Fragrance

Dramatik inom färgsättning och design kännetecknar denna trend. Mönsterbilden hämtar inspiration från renässansens blomstermotiv. Här blandas en lite tyngre färgskala med starkare toner, t ex  rubinrött som kombineras med starka lila och rosa toner eller bärnstensfärgat mixas med varma skalor av brunt med ett stänk av guld. För att förhöja det dramatiska uttrycket är det mycket svart på både blanka och matta ytor. Det finns ett överdåd och en lekfullhet av färg och mönster som kombineras på ett nytt och inspirerande sätt. Antingen är det mycket av allt eller ett iögonfallande objekt i en för övrigt stram interiör.

Vilken stil tilltalar dig mest?

Jag håller nog på Soft Nordic, gärna med ett inslag av Wild Wood. Det ligger väldigt nära det projekt som jag håller på att arbeta med just nu. Samtidigt gillar jag färgskalan, materialen och den råa känslan i Raw Justic Junction

Men det är ju det som är så bra med trender; man behöver inte följa dem slaviskt, utan kan inspireras av dem och plocka det som tilltalar en själv!

Ha en fortsatt fin vecka!

Christina

Bilderna över trenderna är avfotograferade från Formex utställningskatalog och färgåtergivelserna stämmer inte helt. Texterna som beskriver trenderna är också hämtade därifrån (något nerkortade).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *