Flexibel och kreativ arbetsplats, del 2

I förra veckan berättade jag om ett uppdrag hos Gleerups Utbildning i Malmö. Här kommer fortsättningen!

En del av uppdraget var att skapa ett kreativt och flexibelt konferensrum av ett befintligt konferensrum utan fönster. Rummet är egentligen en del av ett stort konferensrum som delas av på mitten med en vikvägg. Den delen av rummet med fönster, var möblerad med ett stort konferensbord och stolar och användes för olika typer av möten. Rummet fungerade som det var och inredningen skulle bibehållas. Vi valde dock att lyfta in ett par nya element även här för att knyta samman de båda delarna (som ni kommer att se senare i inlägget). Den delen av rummet som saknar fönster då vikväggen är stängd (vilket den ofta är), var från början också möblerad med ett stort konferensbord och stolar, och upplevdes som mörk och tråkig. Det skulle vi nu göra något åt! Denna delen av rummet ville Gleerups kunna använda för olika typer av möten och arbete i mer flexibla former för upp till 15 personer. Det skulle vara möjligt att öppna upp mellan rumsdelarna och möblera hela utrymmet i “biosittning” vid behov.

Även i den här delen av projektet samarbetade jag med Jenny Bergenudd. Genom Gleerups hade vi också kontakt med reklambyrån Top Dollar, som arbetar med Gleerups kommunikation. Vi ville få in samma känsla i konferensrummet, som i korridoren och rummen utanför, där man visar upp sina senast produkter, nyheter och kampanjer. Vi tänkte mycket på flexibilitet och möjligheten att förändra möbleringen efter behov, typen av möten och arbetsuppgifter, när vi inredde rummet. Och naturligtvis utgick vi ifrån Gleerups varumärke, kärnvärden och grafiska profil.

Så här blev det färdiga resultatet…

En del väggar målades grå, för att ge rummet en mer ombonad känsla. Den grå färgen ramar in smartboarden och den stora bilden på väggen och skapar lugn. Genom att långsidan målas grå i hela rummet sammanbinds de två delarna. Den stora bilden på väggen kommer från Gleerups nuvarande kampanj som har tagits fram tillsammans med reklambyrån Top Dollar. Bilden sitter på skenor som hänger i tunna vajrar och kan bytas till en ny bild, när kampanjen ändras.

Framför vikväggen i delen som saknar fönster hängde vi ett vitt drapperi som belyses bakifrån med en LED-ljusslinga i taket för att skapa en illusion av dagsljus. Det stora konferensbordet ersattes av tre mindre bord för ökad flexibilitet och möjlighet att arbeta gruppvis. Bord från Ikea och stolar med ekben från Bolia.

Stora “glödlampor” från Ilva skapar en kreativ och mysig känsla i rummet. I motsatt hörn i den del av rummet som har fönster, hänger en likadan lampa för att binda samman ytorna ytterligare.

 Vi valde att skapa en hörna med soffa och sittpuffar i en del av rummet för att erbjuda olika möjlligheter för t ex samtal och idémöten. Här la vi ett golv i ek på den befintliga mattan som går i blå ton (och som inte skulle bytas ut). Puffarna flyttas lätt runt. Soffa och puffar från Bolia. Bord och golvlampa från Ilva. Tyg Trådklöver (samma som i samtalsrummen) och klocka från Ikea. Befintligt skåp. Väggen målades mörkgrå för att rama in tyget och förstärka känslan av ett “rum i rummet”. 

Här har bordslampan från Åhléns också kommit på plats på skåpet! Det lilla bordet med papper på har vi skapat av bordet Lack från Ikea, som vi har satt hjul på. Pappersarken måttbeställdes från ett tryckeri.

Dold stolsförvaring bakom drapperi. De befintliga stolarna “sparades” för att kunna användas då rummet ska möbleras i biosittning.

Foto: Jenny Bergenudd. 

I vårt förslag ingick det även en stor whiteboardtavla på hjul, som kan flyttas runt i rummet och t ex användas vid soffan, vid en vägg eller som avdelare/arbetsredskap när två grupper ska arbeta var för sig. Gleerups valde dock att avvakta med denna.

Vi presenterade vårt förslag med moodboards, planritning, möbelförslag och ett par alternativa skisser. Så här såg den ursprungliga planritningen ut (ett par saker ändrades dock under projektets gång)…

Och så här såg ett par av skisserna ut…

Det kan ju också vara intressant att se hur det såg ut i konferensrummet innan vi satte igång med uppdraget! Bilderna är tagna med mobilen och är därför lite mörka, men så här såg det ut…

Visst blev det en trivsammare, mer flexibel och kreativ miljö!?

Om du missade mitt första inlägg från uppdraget hos Gleerups, hittar du det här.

Ha en riktigt härlig och kreativ dag!

Christina

Flexibel & kreativ arbetsplats, del 1

Jag har varit dålig på att visa bilder från inredningsprojekt som jag har arbetat med. Det ska bli bättring på det området nu! Jag håller på att sortera och redigera bilder från olika projekt och kommer under hösten att visa smakprov från uppdrag som jag har haft det senast året…

Jag börjar med att visa en del av det inredningsuppdrag som jag arbetade med förra hösten tillsammans med Jenny Bergenudd, som är min samarbetspartner i en del projekt. Uppdraget var hos Gleerups Utbildning i Malmö, där vi inredde olika rum och miljöer.

Vår arbetsmiljö är ju enligt olika undersökningar oerhört viktig för hur vi trivs och presterar på arbetsplatsen. Forskningen pekar på att behovet av personliga arbetsplatser kommer att minska, medan behovet av en mängd flexibla, funktionella och stimulerande miljöer kommer att öka och att typen av aktivitet styr var på arbetsplatsen den utförs. Kinnarps har forskat kring detta med en aktivitetsstyrd arbetsmiljö, Next Office. Tillsammans med Kairos Future har de tagit fram en intressant trendrapport om framtidens arbetsplats.

Läs gärna mina tidigare inlägg om detta: Next Office och Carry On… och Framtidens arbetsplats.

Men nu tillbaka till Gleerups Utbildning…Ledorden som vi arbetade med hos Gleerups var bland andra: funktion, kreativitet och flexibilitet. Vi ville skapa en enhetlig inredning, en röd tråd, genom hela arbetsplatsen. Vi utgick ifrån befintliga möbler, när det var möjligt.

En del av uppdraget var att med enkla medel fräscha upp de sju mindre rum som fanns för samtal och enskilt arbete. Gleerups hade för ungefär ett år sedan flyttat till nya lokaler och alla ordinarie arbetsplatser var nu i “öppet landskap”. Det fanns därför behov av rum där man kan arbeta ostört eller samtala utan att störa kollegorna. Rummen var från början enkelt inredda med arbetsbord och stolar. De användes, men upplevdes av personalen som sterila och inte så trivsamma.

Vi presenterade det här förslaget med planskisser, möbler, belysning och textilier…

Gleerups profilfärg är röd med mörk grå som accent, vilket genomsyrar vårt förslag. Vi föreslog att de befintliga borden och stolarna i en del av rummen byttes ut mot bekvämare fåtöljer och mindre bord för ökad trivsel och flexibilitet. Dessa rum passar t ex då man ska prata i telefonen, samtala med kollegor eller läsa manus.

Vi illustrerade vårt förslag med skisser. Här är ett exempel på ett rum med fåtöljer.

Så här såg rummen ut när de var inredda och klara…

Tyg Trådklöver från Ikea (som nu återkommer på olika ställen på arbetsplatsen för att skapa ett enhetligt intryck). Vi valde att måla väggen bakom tyget mörkgrå för att få en inramning och ett lugnare intryck i rummet. Utanför detta rum skapades en sittgrupp med befintliga möbler (som flyttades från ett annat ställe). När dörren till det mindre rummet är öppen, uppfattas hela ytan som “ett större rum”. Befintlig belysning i rummen kompletterades med arbetslampor som punktbelyser. Nu kan man arbeta i rummet utan att ha belysningen i taket tänd, vilket ger en trivsammare känsla i rummet.

Foto Jenny Bergenudd. Möbler, textilier och övriga inredningsdetaljer kommer från Ilva och Ikea. Arbetsbord och stolar, befintliga.

Och så här såg det ut innan (det är samma rum som på den första bilden till vänster)…

Lite skillnad, eller hur?

Vi inredde även en mysig arbetshörna med plats för tio personer i en del av det “öppna landskapet”, samt ett lite annorlunda och flexibelt konferensrum hos Gleerups, men det visar jag en annan dag!

Ha en skön tisdag!

Christina

Min “glamorösa” vardag

Det har blivit en hel del inlägg från mässor, hotell och butiker den sista tiden. Nu är det ju inte så att en inredares vardag alltid ser ut så…

Igår eftermiddag besökte jag ett privat hem som just nu är en byggarbetsplats, eftersom hela bottenvåningen totalrenoveras. Väggar har tagits bort för att skapa en stor öppen yta där entré, kök och vardagsrum integreras. Jag hjälper familjen med planlösning, inredning och möblering. Vi är inte riktigt där än, men nu när väggarna är där de ska vara och balkar och bärande pelare är på plats, behövde jag ta lite kompletterande mått.

Joakim Olsson från Skala 1:1 arbetar här i den del av huset där ett nytt kök snart ska komma på plats.

Det kommer att bli fint när det är klart! Ljust, fräscht och mycket rymd…

Nu ska jag snart bege mig till Limhamn för att luncha och hälsa på hos Eva som driver mäklarfirman East & West. Det ska bli så roligt att träffa henne –  det var länge sedan sist!

Hoppas att solen skiner hos er också!

Christina

Glass i solen på Lomma beach…

I går efter att jag hade hämtat min dotter i skolan, åkte vi ner till stranden för att njuta av det fina vädret. På vägen dit köpte vi årets första mjukglass hos Lomma Glassfabrik, som precis hade slagit upp portarna i vårsolen. Så smaskigt!

Väl nere på stranden konstaterade vi att det nog ändå dröjer ett tag innan våren är här på riktigt, då det låg en hel del is kvar…men så vackert det var! Jag förevigade det med mobilen…

En sådan här dag uppskattar jag verkligen att vi bor vid havet!

I morgon ska jag fotografera på ett kontor där jag har hjälpt till med planlösning och inredning. Nu har möblerna kommit på plats och det ska bli spännande att se resultatet!

Jag önskar er en riktigt fin fredag och helg!

Christina

Glödlampa i storformat

Mer belysning…

I eftermiddag ska min samarbetspartner Jenny och jag bege oss till en företagskund för att placera ut tre sådana här tuffa lampor i ett konferensrum som vi har inrett. Lampan heter Bulb och kommer från Ilva och är utformad som en glödlampa i “jätteformat”. Så coolt! Det känns lite som en hyllning till glödlampan som är på väg ut…

Resultatet hoppas jag att jag kan visa er lite längre fram!

Christina

Bilden är tagen på Ilva i Malmö.