Flexibel & kreativ arbetsplats, del 1

Jag har varit dålig på att visa bilder från inredningsprojekt som jag har arbetat med. Det ska bli bättring på det området nu! Jag håller på att sortera och redigera bilder från olika projekt och kommer under hösten att visa smakprov från uppdrag som jag har haft det senast året…

Jag börjar med att visa en del av det inredningsuppdrag som jag arbetade med förra hösten tillsammans med Jenny Bergenudd, som är min samarbetspartner i en del projekt. Uppdraget var hos Gleerups Utbildning i Malmö, där vi inredde olika rum och miljöer.

Vår arbetsmiljö är ju enligt olika undersökningar oerhört viktig för hur vi trivs och presterar på arbetsplatsen. Forskningen pekar på att behovet av personliga arbetsplatser kommer att minska, medan behovet av en mängd flexibla, funktionella och stimulerande miljöer kommer att öka och att typen av aktivitet styr var på arbetsplatsen den utförs. Kinnarps har forskat kring detta med en aktivitetsstyrd arbetsmiljö, Next Office. Tillsammans med Kairos Future har de tagit fram en intressant trendrapport om framtidens arbetsplats.

Läs gärna mina tidigare inlägg om detta: Next Office och Carry On… och Framtidens arbetsplats.

Men nu tillbaka till Gleerups Utbildning…Ledorden som vi arbetade med hos Gleerups var bland andra: funktion, kreativitet och flexibilitet. Vi ville skapa en enhetlig inredning, en röd tråd, genom hela arbetsplatsen. Vi utgick ifrån befintliga möbler, när det var möjligt.

En del av uppdraget var att med enkla medel fräscha upp de sju mindre rum som fanns för samtal och enskilt arbete. Gleerups hade för ungefär ett år sedan flyttat till nya lokaler och alla ordinarie arbetsplatser var nu i ”öppet landskap”. Det fanns därför behov av rum där man kan arbeta ostört eller samtala utan att störa kollegorna. Rummen var från början enkelt inredda med arbetsbord och stolar. De användes, men upplevdes av personalen som sterila och inte så trivsamma.

Vi presenterade det här förslaget med planskisser, möbler, belysning och textilier…

Gleerups profilfärg är röd med mörk grå som accent, vilket genomsyrar vårt förslag. Vi föreslog att de befintliga borden och stolarna i en del av rummen byttes ut mot bekvämare fåtöljer och mindre bord för ökad trivsel och flexibilitet. Dessa rum passar t ex då man ska prata i telefonen, samtala med kollegor eller läsa manus.

Vi illustrerade vårt förslag med skisser. Här är ett exempel på ett rum med fåtöljer.

Så här såg rummen ut när de var inredda och klara…

Tyg Trådklöver från Ikea (som nu återkommer på olika ställen på arbetsplatsen för att skapa ett enhetligt intryck). Vi valde att måla väggen bakom tyget mörkgrå för att få en inramning och ett lugnare intryck i rummet. Utanför detta rum skapades en sittgrupp med befintliga möbler (som flyttades från ett annat ställe). När dörren till det mindre rummet är öppen, uppfattas hela ytan som ”ett större rum”. Befintlig belysning i rummen kompletterades med arbetslampor som punktbelyser. Nu kan man arbeta i rummet utan att ha belysningen i taket tänd, vilket ger en trivsammare känsla i rummet.

Foto Jenny Bergenudd. Möbler, textilier och övriga inredningsdetaljer kommer från Ilva och Ikea. Arbetsbord och stolar, befintliga.

Och så här såg det ut innan (det är samma rum som på den första bilden till vänster)…

Lite skillnad, eller hur?

Vi inredde även en mysig arbetshörna med plats för tio personer i en del av det ”öppna landskapet”, samt ett lite annorlunda och flexibelt konferensrum hos Gleerups, men det visar jag en annan dag!

Ha en skön tisdag!

Christina

4 svar på ”Flexibel & kreativ arbetsplats, del 1

  1. Pingback: Flexibel och kreativ arbetsplats, del 2 | Ambienti

  2. Pingback: Arbetsmiljön i fokus… | Ambienti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *